Spaar met hoge rentes tot 3,55% via één gratis Raisin-account!
Profiteer van topbanken in Europa met veilige depositogarantie tot € 100.000 per bank.
Jouw advertentie hier? Neem contact op!
Let op: De berekende bruto en netto transitievergoeding zijn een indicatie en de daadwerkelijke bedragen kunnen afwijken door persoonlijke omstandigheden en/of specifieke afspraken over de hoogte van de ontslagvergoeding.
Disclaimer: Hoewel de informatie en berekeningen op deze website zorgvuldig zijn samengesteld, kan niet worden uitgesloten dat er fouten optreden. Wij adviseren om de resultaten altijd te controleren en bij twijfel een financieel expert of officiële instanties te raadplegen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen van het gebruik van de verstrekte informatie of berekeningen.
Word je ontslagen of wordt je tijdelijke contract niet verlengd? Dan heb je mogelijk recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding helpt je de overstap te maken naar een andere baan of om bijvoorbeeld een opleiding te volgen. Hieronder leggen we alles uit over de transitievergoeding: wat het is, wanneer je er recht op hebt en hoe je het berekent.
De transitievergoeding is een wettelijke vergoeding die je werkgever aan jou moet betalen bij ontslag of als je tijdelijke contract niet wordt verlengd op initiatief van de werkgever. Deze vergoeding is bedoeld om de overgang naar ander werk te vergemakkelijken.
Je hebt recht op een transitievergoeding als:
Uitzonderingen: In sommige gevallen heb je geen recht op een transitievergoeding, zoals wanneer:
De hoogte van de transitievergoeding hangt af van je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband. De maximale transitievergoeding per 1 januari 2024 is € 94.000 bruto, of een bruto jaarsalaris als dat hoger is.
De berekening gaat als volgt:
Je bruto maandsalaris kan bestaan uit:
Voor jaarlijkse uitbetalingen, zoals vakantiegeld, wordt 1/12 deel bij het bruto maandsalaris opgeteld voor de berekening.
Als je ziek bent tijdens of voorafgaand aan je ontslag, heeft dit geen invloed op de opbouw en berekening van je transitievergoeding. De vergoeding wordt berekend op basis van het loon dat je zou hebben verdiend als je niet ziek was.
Je werkgever kan in bepaalde gevallen kosten in mindering brengen op de transitievergoeding, zoals:
Dit mag alleen als je daar vooraf schriftelijk mee hebt ingestemd en de kosten zijn gespecificeerd.
De werkgever moet de transitievergoeding binnen één maand na het einde van je dienstverband betalen. Kan hij dit niet in één keer betalen zonder de bedrijfsvoering in gevaar te brengen? Dan mag hij de vergoeding in maximaal zes maandelijkse termijnen betalen, maar hij is dan wel wettelijke rente verschuldigd over het bedrag dat nog openstaat.
De transitievergoeding wordt bruto uitbetaald, wat betekent dat je hierover inkomstenbelasting moet betalen. Dit zorgt ervoor dat het bedrag dat je uiteindelijk netto ontvangt lager uitvalt. De hoogte van de belasting is afhankelijk van je totale inkomen in het jaar waarin je de vergoeding ontvangt.
Sinds 1 januari 2020 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd:
Je hebt recht op een transitievergoeding als je op initiatief van je werkgever wordt ontslagen of als je tijdelijke contract niet wordt verlengd. Dit geldt vanaf je eerste werkdag, dus ook tijdens je proeftijd. De transitievergoeding is bedoeld om de overstap naar ander werk makkelijker te maken.
Er zijn enkele uitzonderingen. Je hebt geen recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt zonder dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, of als je werkgever failliet is. Ook als je jonger bent dan 18 jaar en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkt, heb je geen recht op deze vergoeding.
De transitievergoeding wordt berekend op basis van je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband. Je ontvangt 1/3 bruto maandsalaris per volledig dienstjaar. Voor het deel van het jaar dat je hebt gewerkt maar dat geen volledig jaar is, wordt de vergoeding naar rato berekend.
Bij het bruto maandsalaris worden naast je basissalaris ook vakantiegeld, vaste eindejaarsuitkeringen en eventuele toeslagen zoals overwerk en ploegentoeslag meegerekend. Bonussen en winstuitkeringen kunnen ook worden meegenomen als ze structureel zijn.
Als je werkgever de transitievergoeding niet binnen een maand na het einde van je dienstverband betaalt, kun je hem schriftelijk in gebreke stellen. Betaalt hij dan nog steeds niet, dan kun je juridische stappen ondernemen, zoals het inschakelen van een jurist of het starten van een procedure bij de kantonrechter.
Als je werkgever failliet is, heb je helaas geen recht op een transitievergoeding. In dat geval kun je bij het UWV een aanvraag indienen voor een uitkering wegens betalingsonmacht van de werkgever. Het UWV kan dan achterstallig loon en vakantiegeld uitbetalen.
Ja, hoewel de transitievergoeding wettelijk is vastgelegd, is het mogelijk om met je werkgever te onderhandelen over de hoogte ervan. In sommige situaties kun je een hogere vergoeding krijgen dan de wettelijke transitievergoeding, vooral als je werkgever snel tot een oplossing wil komen of als er discussie is over de reden van ontslag.
Dit gebeurt vaak via een vaststellingsovereenkomst waarin je samen met je werkgever afspraken maakt over de beëindiging van je dienstverband. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je zo'n overeenkomst ondertekent, zodat je zeker weet dat je een eerlijke regeling krijgt.
Heb je een foutje ontdekt in een berekening, suggesties voor verbeteringen of ideeën voor nieuwe rekentools? Stuur ons eenvoudig een bericht!